Онлайн пътеводител за екотуризъм

ЕЛЕНА – какво да видим, посетим, опитаме
Кратко представяне на атракциите в Елена (PowerPoint, 4 MB)

Малкото китно възрожденско градче Елена, с население 5 500 жители, е разположено в Централна Стара планина, 300м над морското равнище. Намира се на 38 км от Велико Търново, на 280 км от София и на 230 км от Варна. Можете да стигнете до Елена по европейски път Е772 от София или Варна до Велико Търново и по междинен път №53.
Градът е разположен в красивата долина на Еленската река. Няколко живописни дълбоки пролома пресичат напречно северните възвишения. Хълмовете на Еленската котловина са обрасли с широколистни дървета. В горите на Стара планина живеят и са обект на лов дивата свиня, вълкът, лисицата, заекът и сърната. Среща се и благороден елен. В бистрите води на реките се срещат черна мряна, речен кефал и балканска пъстърва.
Елена и нейните 124 населени места са любовта и гордостта на местните хора. Тук сезоните, долините, вековните гори, причудливите варовици и цялата природа рисуват рая на земята.
Пословично е гостоприемството на Еленчани. За това свидетелстват и многобройните туристически обекти на територията на община Елена – сто и дванадесет на брой.
Семейните къщи предлагат запазени и до днес живи традиции, съчетани с уют и комфорт, а хотелските комплекси и хижи предоставят идеална възможност за групов, конгресен туризъм и зелени училища.
ТУК е карта, на която може да се видят географските координати на къщите за гости от Елена, които участват в проекта "Oнлайн пътеводител за екотуризъм", в който Община Елена е партньор.
Stacks Image 40
Stacks Image 43
Stacks Image 144
Stacks Image 147
Stacks Image 132
Stacks Image 135
Туристически атракции в Елена и Еленския балкан

Еленски Балкан - едно райско кътче съчетало величието на гордия Балкан, съхранените с векове местни традиции и обичаи и богато културно-историческо наследство. Тук всеки ще открие по нещо за себе си.
И все пак ето и няколко съвета какво можете да правите, ако ви остане малко свободно време:
Люлка на видни възрожденски и културни деятели, на територията на община Елена до днес са запазени 147 паметника на културата,от които 7 са с национално значение.Това са Часовниковата кула, църквата „Успение Богородично”, църквата „Свети Никола” (със стенописите), къщата-музей „Иларион Макариополски”, първото класно училище „Даскалоливницата”, Поп Николовата къща и Петте Разсуканови къщи. Посетете ги и ще се уверите, че тук духът на миналото все още е жив, а новото се съгражда върху зидовете на богатите традиции.
Stacks Image 151
Stacks Image 154
Кулинарен туризъм

Символи на града са и кисело мляко „Елена”, сирене „Елена” и местните деликатеси - Еленски бут и филе „Елена”, пчелния мед, Еленската сливова ракия. Вкусни и екологично чисти продукти, познати и утвърдени на местния пазар, конкурентноспособни – те са имиджов носител на региона.
Празника на Еленския бут- едно невероятно изживяване с възстановки на традиции, състезания и дегустации на бут.
Виното от арония е специфичен за района ни продукт. Вкусът му е уникален, а за полезните му качества няма да говорим.
Екологично чистото кисело мляко е вкусно и полезно. Еленската мандра предлага дегустации на млечните си продукти в специално изградена дегустационна зала, както и лекция за технологията на производство.
За любителите на виното с история. Бутикова изба Марян продължава традициите на правене на вино с много любов и вяра в уникалността на Еленския край.
Пешеходни, вело маршрути и природни забележителности

В Еленския Балкан се поддържат 5 основни пешеходни маршрута, по които можете да минете сами или с помощта на планински водачи. За авантюристите - екстремни преживявания, като въжени тролеи, а за останалите – красиви пейзажи, които да добавите в своя семеен албум.
1. град Елена- Марков камък- Раюв камък- град Елена (4 ч.)
2. град Елена- ханче Боаза (3.30 ч.)
3. град Елена- Христовски водопад (2 ч.)
4. с. Мийковци- хижа Чумерна (3.30 ч.)
5. град Елена- Капиновски манастир (3.30 ч.)

Ако сте любители на колоезденето- попаднали сте на иделното място. Еленският балкан може да ви предложи разнообразие от вело-маршрути- по асфалт, по спокойни панорамни пътчета, по пътеки и екстремни спускания през гората. Ето и част от тях:
1. град Елена - с. Буйновци- с. Лазарци- с. Руховци- град Елена
2. град Елена - с. Тодювци- с. Багалевци- град Елена
3. град Елена - Христовски водопад-град Елена
4. хижа Чумерна - с. Мийковци

В Еленския Балкан има 2 бази за конен спорт, където се предлагат както езда за начинаещи, така и езда по маршрути за напреднали.
Град Елена и Еленският Балкан са прекрасна дестинация за фотографите, практикуващи фото- лов или фото-сафари.
Община Елена разполага със съоръжения за спорт и туризъм, които са изградени в продължение на много години. В близост до хижа "Чумерна" се намира ски-писта, дълга 750 метра със ски-влек тип "Паничка".
До хижа "Буковец" има възможност за скално катерене с 3 оборудвани маршрута. Районът е подходящ и за организиране на състезания по ориентиране и въжени тролеи.
Stacks Image 161
Stacks Image 169
Stacks Image 173
Stacks Image 181